Foliküler Lenfoma Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Foliküler Lenfoma Belirtileri ve Tedavisi

Foliküler Lenfoma

Foliküler lenfoma, Hodgkin dışı lenfoma kategorisinde yer alan ve Batı dünyasında daha sık görülen bir hastalıktır. Görülme sıklığı Batı ülkelerinde diğer bölgelere kıyasla daha yüksektir. Biyolojik olarak, bu hastalık normal germinal merkez B hücrelerinin malign karşılığı olarak kabul edilir. Ancak, foliküler lenfomanın birçok semptomu bulunmaktadır. Genel olarak, foliküler lenfoma ağrısız bir seyir gösteren hastalıklardandır ve hastaların çoğunda enfeksiyon olarak kendini gösterebilir. Foliküler lenfoma tanıları genellikle hastalığın gizli ilerlemesinden dolayı üçüncü ve dördüncü evrede saptanır. Tanılar çoğunlukla ileri evrelerde kesinleşir.

Foliküler Lenfoma Tanısı Nasıl Konulur?

Foliküler lenfoma, günümüzde bile halen kür sağlanamayan bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda, monoklonal antikorların tedavide kullanımı ile moleküler göstergeler, hastalığın erken teşhisinde önemli gelişmeler sağlamaktadır. Ayrıca, florasan boyalar ile görünür hale gelen hücre içi belirteçler ve hücre yüzeyleri sayesinde hastalığın saptanması mümkündür. Pozitron emisyon tomografisi (PET) de tanısal amaçlı olarak kullanılmaktadır. Tanı için mutlaka eksizyonel lenf nodu biyopsisi yapılmalıdır.

Foliküler Lenfomanın Evrelemesi

Foliküler lenfomanın evrelemesinde yenilenmiş Ann-Arbor sistemi kullanılır. Bu hastalığın dört evresi bulunmaktadır. Birinci ve ikinci evre erken evreyi, üçüncü ve dördüncü evre ise ileri evreyi temsil eder.

Foliküler Lenfoma Evreleri
  • Evre 1: Tek bir bölgedeki lenf nodunun tutulumu ile oluşur.
  • Evre 2: Diyaframın aynı tarafında bulunan iki veya daha fazla bölgenin lenf nodunun tutulumu ile oluşur.
  • Evre 3: Diyaframın her iki tarafında birden lenf bezlerinin tutulumu ile oluşur.
  • Evre 4: Lenf düğümü tutulumu olsun veya olmasın, tüm organların tutulumu ile oluşur.
Evrelemede, özellikle evre bölümünün belirlenebilmesi için öncelikle bilgisayarlı tomografi yapılmalıdır. Bunun dışında, belirleyici test olarak bilinen PET'in yapılma zorunluluğu yoktur. Ancak erken evrelerde RT olarak adlandırılan küratif tomografinin tedavi amaçlı olarak yapılması önerilebilir.

Foliküler Lenfoma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Foliküler lenfoma genellikle yavaş ilerleyen bir seyir gösterir, ancak agresif lenfomaya dönüşme riski vardır. Tanılama esnasında olguların çoğu ileri evrededir. Hastalığın tanısı, yaş ile orantılı ve kişide olası ek hastalıkların varlığı tedavi kararını etkileyen faktörlerdir. Foliküler lenfomanın tedavisinde önemli olan, hastalığın yaygın olup olmadığının belirlenmesidir. Tedavi, sadece hastalığın evresi ile değil, aynı zamanda semptomlarına bağlı olarak da planlanmalıdır. Seçilecek tedavi; tümörün evresi, hastanın yaşı, tutulum olan lenf nodu bölgeleri, hastanın LDH ve Hb düzeyleri, tümörün boyutu, fiziksel özellikleri ve büyüme hızı dikkate alınarak belirlenir. Hastaya uygulanacak tedavinin amacı ve yan etkileri, hastanın genel durumuna ve ek hastalıklarının olup olmamasına göre belirlenmelidir. Bu sayede hastaya verilecek ilaçlar belirlenir ve uygulanabilir. Hastalığın tedavisi, tüm bu faktörlerin dikkate alınması ile mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sırat

19 Temmuz 2024 Cuma

Foliküler lenfoma tanısı konulduğunda doktorum bana hangi testleri yapacak? Evreleme için PET mi yoksa bilgisayarlı tomografi mi kullanılacak?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sırat, foliküler lenfoma tanısı konduğunda doktorunuz, hastalığın yayılım durumu ve evresini belirlemek için bir dizi test yapacaktır. Genellikle kan testleri, biyopsi ve kemik iliği aspirasyonu gibi testlerle başlanır. Evreleme için ise hem PET (Pozitron Emisyon Tomografi) hem de bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılabilir. Hangi testin kullanılacağına doktorunuz hastalığın durumuna ve sizin genel sağlık durumunuza göre karar verecektir. PET taraması, kanserin vücutta nerelere yayıldığını daha ayrıntılı bir şekilde gösterebilirken, BT taraması organların ve lenf düğümlerinin yapısını daha net bir şekilde görüntüleyebilir. Bu iki yöntem birlikte de kullanılabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lenfoma Akciğer Tutulumu

Lenfoma Akciğer Tutulumu

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Lenfoma Genetik mi?

Lenfoma Genetik mi?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lenfoma Evreleri Özellikleri

Lenfoma Evreleri Özellikleri

B Hücreli Lenfoma Belirtileri ve Tedavisi

B Hücreli Lenfoma Belirtileri ve Tedavisi

Lenfoma 2 Evre Belirtileri

Lenfoma 2 Evre Belirtileri

Lenfoma 4 Evre Nedenleri?

Lenfoma 4 Evre Nedenleri?

Lenfoma Koltuk Altı Belirtileri ve Tedavisi

Lenfoma Koltuk Altı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Lenfoma Teşhisi Nasıl Yapılır?

Lenfoma Teşhisi Nasıl Yapılır?